Dalakassen – Dalarnas lokala matkasse

Dalakassen - närproducerad mat till hela Dalarna

Dalakassen är ett företag som samarbetar med flera olika lokala producenter av råvaror för att kunna leverera matkassar med fräscha, lokalt producerade matvaror till adresser i Dalarna. Gårdarna är noggrant utvalda för att säkerställa att de lever upp till de hårda krav som Dalakassen ställer på sina matproducenter och målet är att så mycket som möjligt av matkassarnas innehåll ska vara odlat eller producerat i Dalarna. Detta är dels viktigt ur miljösynpunkt, eftersom lokalt odlad mat innebär färre transporter vilket i sin tur innebär mindre utsläpp av koldioxid i atmosfären. Det innebär också att den som köper Dalakassen stöttar lokala producenter och i större utsträckning kan få en kvalitetsgaranti för att råvarorna har odlats på ett ekologiskt sätt och inte innehåller tillsatser. Genom att produktionskedjan hålls så lokal som möjligt har man större insyn i hela processen och kan därmed garantera matens innehåll på ett helt annat sätt än om maten tillverkas utomlands.

Vad innehåller matkassarna från Dalakassen?

Dalakassen erbjuder två olika matkassar. Stora Dalakassen innehåller fem måltider för fyra-fem personer och Lilla Dalakassen innehåller tre måltider för fyra-fem personer. Måltiderna varieras givetvis alltid från vecka till vecka, men Dalakassen har valt att dela in veckans måltider i fem olika kategorier. En av måltiderna som levereras är till exempel någon form av husmanskost, medan en annan är en extra snabblagad måltid. Om man vet om att en särskild dag i veckan brukar vara extra stressig kan man då välja att laga snabbmåltiden just denna dag. Förutom husmanskost och en snabbmåltid, innehåller varje vecka ett recept på en fiskmåltid eller vegetarisk måltid, ett recept som kallas Veckans Visthusmiddag, vilken innehåller råvaror från en lokal saluhall kallas Visthusboden, samt något som kallas Veckans Höjdare. Detta recept kommer från restaurangen Görgen på Höjden i Rättvik, och är en extra god måltid som lämpar sig bäst för helgen. Till skillnad från de övriga måltiderna är denna rätt inte näringsberäknad, vilket innebär en extra lyx som man kan unna sig när veckan är slut.

 

1
0